BERITA TERBARU

Tag Archives: Baju Kurung

BAJU RAYA 2019

“Eh Minah, dah besar anak kau sekarang kan. Cantik pulak tu. Dah ada yang berpunya ke belum tu ? Kerja mana sekarang ?”
Eh jap, skrg kau nak puji anak aku ke, kau nak puji baju anak aku yang cantik ni hahahaha




Awak-awak semua dah ada baju raya ke belum ? Ni ha, Sara nak tunjukkan koleksi baju raya 2019 utk uolls. Aihh, memang letopss uolls. Korang tak nak ke melaram dipagi raya ?? Koleksi baju raya 2019 ni dinamakan Adriana Peplum. Aihh, memang trend skrg lah pakai peplum. Paling best, memang akan nampka effect kurus tau. Material pun confirm rasa macam ada kipas dalam  baju tau iaitu material moss crepe. Yang penting skali, apa yg Sara suka Adriana Peplum ni, Sara tak payah iron langsung . Jangan risau balik kampung lupa bawak iron . kalau pakai Adriana Peplum confirm tak renyuk.

Adriana Peplum didatangkan dari size S-XXL tau. Selain itu jugak, korang boleh pilih antara 3 warna yg ada. Aih, memang cantik2 semua warna. Corak pun simple dan korang akan kelihatan elegance gitu 🙂
So apa tunggu lagi ? Jom dapatkan sekarang koleksi baju raya 2019 dari Jelitasara !!

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

BAJU RAYA SEDONDON IBU DAN ANAK 2019

“WEH, TENGOK ORANG SEBELAH TU, BUKAN MAIN LAWA LAGI DIA PAKAI BAJU IBU DAN ANAK” 😍😍

Susah kan nak cari koleksi baju raya ibu dan anak ? 
Jangan risau, Clara Mini Kurung dan Clara Dress Kids boleh bantu anda melaram dipagi bersama si comel. Tahun ni Sara confirm korang memang raya sakan lah dengan koleksi baju raya Jelitasara 😉😉


Meh Sara cerita sikit apa yang special nya tentang baju raya Clara Mini Kurung dan Clara Dress Kids ni. Deisgn tak payah cakap lah, memang lawa. Untuk ibu , silang dihadapan. Anak pula ala2 dress princess gitu. Baru lah letopss uolls.
Bab material pula, hanya material yang tak payah iron jer Sara gunakan. Ye lah, Sara faham ibu2 kat luar sana mesti busy kan dipagi raya, mana sempat nak iron2 baju bagai. So, material yg Sara gunakan ini adalah material moss crepe, memang tak payah iron ! Senang kan….. Oh, kedua2 koleksi ibu dan anak ni ada 3 warna yang letopss tau.

Untuk Clara Mini Kurung bagi ibu, didatangkan dari size S-XL. Manakalah Clara Dress Kids pula dari size S-L. Dari segi harga memang sangat berpatutan, dimana harga untuk koleksi ibu hanya RM229 , dan untuk si comel hanya RM129. Pilihan ditangan anda, jika tak nak menyesal, grab sekarang 😉😉

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

BAJU RAYA 2019

DAH MASUK BULAN RAMADHAN, TAPI MASIH BELUM ADA BAJU RAYA? KENAPA PERLU PENING KEPALA SEDANGKAN KOLEKSI BAJU RAYA 2019 JELITASARA ADA 😁




Alhamdulillah, raya tahun ni dapat lagi pakai koleksi Kurung Melati, tetapi dengan design yang baru 😊
Design kali ini lebih bewarna-warni dan lebih cantik.

Kurung Melati memang sesuai sangat dipakai sepanjang hari kerana material yang digunakan sangat berkualiti tinggi. Material yang digunakan adalah material moss crepe. Yang best nya, tak perlu bangun awal pagi untuk iron baju lagi 👏. Raya kan sebulan, so boleh la grab semua warna 😉 . Pastikan raya 2019 anda meriah dengan koleksi raya dari Jelitasara tau.

Didatangkan dengan sedikit perincian bunga yang dijahit kemas dan taburan batu diamond yang ditampal dengan teliti. Ada 3 pilihan warna yang boleh dipilih dan size yang available adalah dari XS-XL.
Harga yang diberi sangat berpatutan iaitu RM229.

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI BAJU RAYA 2019  di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

BAJU KURUNG PAHANG 2019 by JELITASARA

‘Sekarang susah la nak cari baju kurung yang simple, tapi masih lagi kelihatan cantik dan slim gitu’

Ini lah antara rungutan yang selalu Sara dengar daripada ramai wanita diluar sana. Jangan risau uolls, Sara ada penyelesaian nya. Meh Sara bagi tahu satu rahsia “)

Cantik sungguh bidadari Sara menggayakan Kurung Che’Rose ni. Simple, tapi dalam masa sama masih lagi memberikan effect slim kepada si pemakai dan kelihatan sungguh anggun sekali 🙂

Apa special nya Kurung Che’Rose ni ?
Kurung Che Rose ni diperbuat daripada material como crepe. Material yang sangat selesa, tak panas, tak jarang, dan paling best tak kejung. Si pemakai akan rasa sejuk je walaupun seharian pakai. Didatangkan dari size S-XL. Nak iron pun mudah sahaja. Pesak yang kembang dan hujung lengan juga kembang selain kain lipat dibahagian depan tetapi tidak belah ye. Ditambah pula sedikit perincian bunga yang dijahit kemas dan batu yang ditampal dengan teliti . Kurung Che’Rose ni memang mengikut syariah compliance, sopan dan ayu je bila dilihat 🙂
Kurung Che’Rose ni didatangkan dengan 10 pilihan warna yang cantik. Kurung Che’Rose merupakan pilihan yang paling tepat untuk hari raya pertama anda nanti 🙂 Jika kita tengok, ramai yang beranggapan baju kurung hanya boleh digayakan jika hendak ke kenduri sahaja. Tetapi tidak, Kurung Che’Rose ni sesuai digayakan ke majlis formal, ke pejabat, dinner dan lain lagi. Kalau pergi rumah bakal mak mertua, confirm terus jadi <3

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

Confirm Menjadi Dengan 7 Petua Penjagaan Rumah ini …

Berikut adalah 7 petua penjagaan rumah yang senang dan mudah. Hanya menggunakan barang-barang dirumah sahaja. Cuba lah !







Jom sama-sama amalkan tips penjagaan rumah tanpa menggunakan sabun atau pencuci bahan kimia yang terlalu kuat. Bukan saja boleh memudahkan kerja, malah selamat diamalkan dan tidak memberi kemudaratan pada kesihatan.

PROGRAM KASIH JELITASARA

PROGRAM ‘KASIH’ by JELITASARA

“Apa yang kita pakai akan hancur, apa yang kita makan akan jadi najis, apa yang kita sedekah akan kekal”

Alhamdulillah pada 21 Mac 2019 , team JELITASARA berpeluang untuk beramah mesra dan berkongsi rezeki dengan insan yang sangat memerlukan. Program ini memberi kesedaran kepada team kami agar sentiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah SWT beri sekarang.

INSPIRASI PROGRAM ‘KASIH’
Di inspirasikan oleh founder Jelitasara sendiri atas dasar rasa tanggungjawab dalam membantu dan mengamalkan konsep SEDEKAH dalam kehidupan seharian pada masa yang sama dapat membantu insan yang memerlukan. Program ini adalah sebuah program yang melibatkan semua staff Jelitasara dan juga semua pelanggan setia Jelitasara. 10 tahun Jelitasara di dalam industri muslimah fashion di Malaysia, ini merupakan sebahagian usaha untuk mempromosikan AMALAN SEDEKAH di dalam kehidupan harian kita. Sedekah merupakan satu perkara yang sangat di sukai Allah SWT malah ianya dapat membantu meningkatkan ekonomi insan yang memerlukan dan juga ia sangat BERKAT kepada yang sudi membuat sumbangan. Ini merupakan sebahagian usaha awal pihak Jelitasara untuk membina YAYASAN JELITASARA yang merupakan salah satu IMPIAN BESAR JELITASARA dalam masa 10 tahun dari sekarang.

VISI : Melahirkan insan yang ada perasaan kasih & sayang dengan mewujudkan perasaan rasa tanggungjawab membantu sesama insan yang memerlukan melalui konsep membantu melalui amalan sedekah

MISI :

  • Membantu insan yang memerlukan dari segi barangan keperluan harian seisi rumah.
  • Membantu insan yang memerlukan termasuk warga kerja Jelitasara dari segi bantuan kewangan mengikut keperluan harian dan keperluan tertentu.
  • Melancarkan Tabung Derma ‘KASIH’ di semua butik Jelitasara dan juga di pejabat Jelitasara.
  • Menyalurkan sumbangan dalam bentuk barangan keperluan harian dan kutipan Derma Kepada Insan yang telah di kenalpasti oleh pihak Jelitasara
  • Mengeluarkan Koleksi Special Edition dimana sebahagian jualannya di sumbangkan kepada tabung ‘KASIH’ setiap bulan.
  • Pihak Jelitasara akan membantu insan yg betul2 memerlukan dengan me-war2kan sumbangan terus ke akaun insan yang memerlukan di semua platform online JELITASARA & Social Media Jelitasara.
  • Bekerjasama dengan pihak ZAKAT MELAKA dalam mengenalpasti insan2 yang layak dan sangat memerlukan.

 

 

 

Program KASIH oleh JELITASARA ini merupakan satu langkah pertama JELITASARA dalam melibatkan organisasi dalam aktiviti CSR di Malaysia. Moga ianya di permudahkan dan di Rahmati Allah SWT.

Sesungguh nya banyak kebaikan sedekah yang dijanjikan Allah SWT kepada orang yang rajin bersedekah. Contoh terbaik dalam bersedekah adalah Nabi Muhammad SAW. Baginda seringkali memberikan makanannya kepada golongan miskin sehinggakan baginda sendiri kerap berlapar. Rasulullah sangat takut jika di rumahnya terdapat hanya sedikit saja harta atau makanan yang belum dibahagikan. Bahkan pakaian Baginda sendiri dari bahan kasar dan berharga paling murah.
Abu Dzar pernah berkisah bahawa suatu hari sewaktu beliau berjalan bersama-sama Rasulullah SAW. Tiba di sebuah tanah lapang di Madinah yang terlihat Bukit Uhud, Rasulullah SAW bersabda;

“Sesungguhnya, harta itu hijau dan manis. Barang siapa mengambilnya dengan kedermawanan hati, maka akan diberkahi; barang siapa mengambilnya dengan keserakahan, maka tidak akan diberkahi. (Jika tidak diberkahi, maka dia) seperti orang yang makan, tapi tidak pernah kenyang. Tangan di atas (memberi) lebih baik daripada tangan di bawah (diberi).”

Justeru itu, berilah walaupun tiada, sedikit, hatta banyak harta. Dalam kemuliaan itu ada sifat kasih sayang sesama kita. Tidak dilupakan juga, insan yang memberi itu adalah insan yang cinta akan Tuhan dan Rasul.
Semoga kita diberi kekuatan dan jalan agar gemar bersedekah. Amin Ya Rabbal ‘Alamin

 

5 Peristiwa Penting Dalam Bulan Rejab Yang Mungkin Ramai Tak Tahu


Setiap kali masuk bulan Rejab,  mesti terlintas di fikiran kita , iaitu bulan Rejab adalah bulan Isra’ Mikraj. Sedangkan selain peristiwa bersejarah tersebut, terdapat peristiwa lain yang juga sangat bersejarah dan memberikan perubahan bagi kehidupan kita.

Apa peristiwa tersebut ?

1- Kelahiran Imam Syafie RH
Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah dan pengasas pada Mazhab Imam Syafie. Peninggalan beliau yang paling berharga adalah kitab hasil karyanya, iaitu Al-Umm. Kebijaksanaan Iman Syafie dalam bidang keilmuan sangat dikagumi oleh semua orang termasuk guru-gurunya sendiri.
Imam Ahmad bin Hanbal pernah berkata;
“Imam Syafie itu ibarat matahari bagi dunia.”

2- Hijrah Pertama ke Habsyah
Hijrah pertama ke Habsyah berlaku pada tahun ke-5 kenabian Rasulullah SAW atau pada tahun 615M. 
Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya.

Walaupun Hijrah itu hanya melibatkan seramai 14 orang sahaja, tetapi ia sebagai satu usaha terpenting baginda untuk menyelamatkan iman umat Islam daripada terjejas kerana ditekan dan kebanyakan mereka diseksa. Rasulullah SAW sebenarnya sangat bimbang jika pengikut Baginda kembali kepada ajaran asal akibat tidak tahan dengan ancaman dan tentangan yang mereka alami. Tambahan lagi jumlah penganut Islam ketika itu masih belum ramai dan belum kuat sepenuhnya.

3- Israk Mikraj
Peristiwa perjalanan Rasulullah SAW itu sudah menjadi sangat sinonim dengan jiwa setiap umat Islam. Peristiwa ini juga seolah-olah mempunyai roh yang tersendiri yang menjadi hikmah kepada banyak bidang dalam agama Islam.
Tepat malam 27 Rejab, Nabi Muhammad SAW melakukan perjalanan yang dikenali dengan Isra’ Mikraj, dimana Nabi Muhammad diperjalankan berangkat dari Masjidil Haram menuju masjid al Aqsha di Baitul Maqdis Palestin. Isra’ Mikraj itu sendiri adalah hiburan yang diberikan oleh Allah swt kepada Nabi Muhammad SAW, sebagai penguat dirinya, dalam menjalani beratnya perjalanan dakwah yang beliau hadapi, lebih-lebih lagi setelah meninggalnya isteri yang sangat beliau cintai dan sayangi iaitu Siti Khadijah yang sentiasa setia berada di sisi beliau, memberikan sokongan moral dan spiritual serta harta benda untuk dakwah beliau. Selain itu, ketika itu Rasulullah juga kehilangan bapa saudara beliau yakni Abu Thalib, orang yang selama ini memberikan himayah (perlindungan) terhadap dakwah nabi Muhammad SAW.

4- Perang Tabuk
Peperangan ini berlaku pada tahun ke 9H dan menandakan penguasaan Islam sepenuhnya ke atas Semenanjung Tanah Arab kerana wilayah Tabuk terletak di kawasan paling utara semenanjung itu. Peperangan ini diketuai oleh Rasulullah SAW dan merupakan peperangan terakhir baginda. Peperangan ini dimenangi oleh Islam tanpa pertumpahan darah kerana kegerunan pasukan musuh yang menawarkan perdamaian dalam peristiwa itu. Perang ini sebenarnya menguji kekuatan dan semangat umat Islam dalam mempertahankan keimanan dan maruah agama Islam.

5- Pembebasan Baitul Maqdis
Baitul Maqdis mula dibuka semasa pemerintahan Khalifah Saidina Umar bin al-Khattab dan berjaya mempertahankan kota suci ketiga itu selama 500 tahun. Namun, kota itu ditawan kembali oleh musuh Islam dan memerintahnya selama 50 tahun, sebelum Salahuddin al-Ayubi merampas semula kota itu. Panglima Salahudin al-Ayyubi bersama-sama pasukan kaum Muslimin mengepung dan membebaskan kota Al-Quds yang telah lama dikuasai oleh pasukan Salib itu. Dengan kejayaan itu, umat Islam akhirnya kembali hidup di bawah pemerintahan Islam selepas beberapa puluh tahun di bawah belenggu penjajahan Kristian.

 

Bulan Rejab ini adalah salah satu bulan yang boleh dijadikan momentum untuk kita semakin meneguhkan perjuangan dalam rangka mewujudkan janji dari Allah swt bisyarah dari Rasulullah SAW bahawa Khilafah akan segera tegak melalui perjuangan, perjuangan yang tidak kenal lelah serta penuh keikhlasan.
Semoga kita sentiasa istiqamah dengan amalan-amalan untuk menambahkan pahala kita didalam bulan Rejab ini dan sentiasa ingat pengorbanan pemimpin kita demi pertahankan Islam.

 

 

 

KOLEKSI TERBARU JELITASARA -PRE RAYA 2019

JELITASARA BOSSKU BIRTHDAY 🎉🎉

Alhamdulillah, tahun ini genap 41 tahun Bossku 🙂 .
Sara doakan semoga Bigboss dipanjangkan umur dalam kebaikan, dimurahkan rezeki yang halal & diberikan kesihatan yang berpanjangan.
Bersempena BOSSKU BIRTHDAY hari ni, Boss Sara mendapat inspirasi untuk keluarkan beberapa koleksi baru untuk fans JELITASARA semua, ni dikira PRE RAYA lah 🙂

Okey, apa koleksi yang ada ? Jom Sara tunjuk …


Koleksi ni diberi nama SARA NELLYSA . Terdapat 20 warna yang cantik dan didatangkan dengan perincian beads yang simple tapi masih lagi kelihatan Exclusive. Material pula sangat berkualiti tinggi iaitu material high quality chiffon. Sara Nellysa ni dikategori kan sebagai tudung semi instant. Kesayangan Sara boleh gayakan dengan pelbagai style tau . Harga berpatutan, hanya RM59 sahaja .




Kurung Melati nama diberi , didatangkan dengan 3 warna yang sangat menarik. Sangat sesuai dijadikan koleksi untuk raya nanti. pergi kenduri, rumah terbuka ke,  sesuai lah sangat pakai baju ni . Material sejuk, tak payah iron, ringan. Harga diberi hanya RM199 sahaja !






Ini pula koleksi Inner Sercope dimana didatangkan dengan 9 warna bagi dewasa dan 6 warna bagi kanak-kanak. Material yang digunakan sangat berkualiti iaitu Cotton Stretchable. Apa yang best nya , korang yang pakai inner ni tidak akan hadapi masalah sakit telinga ke, panas ke, dan lain-lain. Inner sercope ni memang terletak elok je nanti. Harga yang ditawarkan sangat berbaloi iaitu RM15 sahaja.

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

INI LAH KEISTIMEWAAN BULAN REJAB YANG MEMBAWA ORANG MASUK SYURGA ……


Hari, minggu, bulan silih berganti dan tahun menjelang tahun. Masa berjalan dan berlalu dengan pantas. Kita sedang mengembara menuju matlamat terakhir yang kekal abadi tanpa mengira siapa kita. Dalam peredaran masa yang pantas ini, sekarang kita telah berada dalam bulan Rejab 1440 Hijrah.

Memasuki bulan Rejab bermakna kita semakin hampir ke bulan Ramadhan. Apabila memasuki bulan ini, kita disuruh membanyakkan berdoa yang bermaksud: “Ya Allah Ya Tuhan-ku, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban serta sampaikanlah (hidupkan) kami sehingga ke bulan Ramadan.” (Riwayat Baihaqi)

Antara 6 peristiwa penting dalam bulan Rejab adalah :
1- Hijrah pertama dalam Islam
Hijrah pertama ke Habsyah berlaku pada tahun ke-5 kenabian Rasulullah s.a.w atau pada tahun 615M. Baginda memerintahkan untuk berhijrah kerana tekanan dan ancaman musuh Islam kepada Baginda sendiri dan umat islam ketika itu.

Walaupun Hijrah itu hanya melibatkan seramai 14 orang sahaja, tetapi ia sebagai satu usaha terpenting Baginda untuk menyelamatkan iman umat Islam daripada terjejas kerana ditekan dan kebanyakan mereka diseksa.

Rasulullah s.a.w sebenarnya sangat bimbang jika pengikut Baginda kembali kepada ajaran asal akibat tidak tahan dengan ancaman dan tentangan yang mereka alami. Tambahan lagi jumlah penganut Islam ketika itu masih belum ramai dan belum kuat sepenuhnya.
Selain itu, penghijrahan itu juga sebagai satu usaha dalam menyebarkan Islam di Mekah dan tempat-tempat lain.

2- Israk dan Mikraj 
Ringkasnya, Israk Mikraj merupakan perjalanan Rasululalh S.A.W yang bermula dari Masjidil Haram menuju Masjid al-Aqsa di Baitul Maqdis.
Israk Mikraj juga itu merupakan cara Allah ‘menghiburkan’ Rasulullah s.a.w yang pada tahun sama kehilangan isteri kesayangannya iaitu Khadijah binti Khuwailid dan bapa saudara Baginda yang paling rapat, Abu Thalib.

Bahkan pada ketika itu juga Baginda melalui tentangan yang sangat hebat dalam usaha dakwah baginda menyebarkan Islam.

Terdapat banyak hikmah dalam perjalanan Rasulullah dalam seharian semalam yang ajaib itu. Antara yang terpenting dalam peristiwa ini adalah bermulanya perintah solat fardu lima kali sehari semalam yang diperintah oleh Allah kepada umat Islam melalui Baginda s.a.w.

Rasulullah juga ditunjukkan akan tempat dan pembalasan bagi dosa-dosa semasa hidup di dunia. Sesunguhnya Israk Mikraj mempunyai kisah tersendiri yang sangat panjang, istimewa dan menginsafkan.

3- Peperangan Tabuk 
Peperangan ini berlaku pada tahun ke-9H dan menandakan penguasaan Islam sepenuhnya ke atas Semenanjung Tanah Arab kerana wilayah Tabuk terletak di kawasan paling utara semenanjung itu.

Peperangan ini diketuai oleh Rasulullah s.a.w dan merupakan peperangan terakhir baginda. Peperangan ini dimenangi oleh Islam tanpa pertumpahan darah kerana kegerunan pasukan musuh yang menawarkan perdamaian dalam peristiwa itu.

Perang ini sebenarnya menguji kekuatan dan semangat umat Islam dalam mempertahankan keimanan dan maruah agama Islam

4- Pembebasan dan kejatuhan Baitul Maqdis 
Baitul Maqdis mula dibuka semasa pemerintahan Khalifah Saidina Umar bin al-Khattab dan berjaya mempertahankan kota suci ketiga itu selama 500 tahun.

Namun, kota itu ditawan kembali oleh musuh Islam dan memerintahnya selama 50 tahun, sebelum Salahuddin al-Ayubi merampas semula kota itu pada 27 Rejab 58H.

Panglima Salahudin al-Ayyubi bersama-sama pasukan kaum Muslimin mengepung dan membebaskan kota al-Quds yang telah lama dikuasai oleh pasukan Salib itu.
Dengan kejayaan itu, umat Islam akhirnya kembali hidup di bawah pemerintahan Islam selepas beberapa puluh tahun di bawah belenggu penjajahan Kristian.

5- Lahir nya Imam Syafie 
Imam Syafie adalah seorang tokoh yang diumpamakan sebagai permata bagi umat Islam. Beliau dilahirkan pada 150H, bersamaan 767M di Gaza, Palestin.

Imam Syafie merupakan salah seorang daripada imam mazhab yang empat dan kehebatan memang tidak boleh disangkalkan lagi. Peningalan beliau yang paling berharga adalah kitab hasil karyanya, iaitu al-Umm.

Kebijaksanaan Iman Syafie dalam bidang keilmuan sangat dikagumi oleh semua orang termasuk guru-gurunya sendiri. Imam Ahmad bin Hanbal pernah berkata;
“Imam Syafie itu ibarat matahari bagi dunia.”

6- Penghapusan sistem Khalifah 
Selepas 760 tahun pembebasan wilayah Baitul Maqdis pada 28 Rejab 1342H atau pada 3 Mac 1924, sistem khalifah akhirnya dimusnahkan oleh seorang pemerintah sekular di Turki bernama Mustafa Kamal Pasha Atartuk.

Kesannya, konsep pemerintahan yang dibentuk oleh Rasulullah s.a.w telah hilang dan wilayah Baitul Maqdis jatuh semula kepada musuh Islam.
Bahkan pemerintahan secara berkhalifah diganti dengan cara ideologi Kapitalisme-Sekularisme yang menjurus ke arah kebaratan iaitu pemerintahan Republik.

Pelbagai perubahan dilakukan sehingga membawa kepada penghinaan kepada agama Islam, bahkan umat Islam yang berada dalam satu wilayah kekuasaan pemerintahan telah terpecah.
Wilayah Islam juga dipecahkan menjadi negeri-negeri kecil sebagai memenuhi konsep nasionalisme.

KELEBIHAN BULAN REJAB 
1. Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat.

2. Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku.

3. Kemuliaan Rejab dengan malam Isra’ Mi’rajnya, Sya’ban dengan malam nisfunya, dan Ramadhan dengan Lailatul-Qadarnya.

4. Puasa sehari dalam bulan Rejab mendapat syurga yang tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

5. Puasa 3 hari pada bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangnya ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

6. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripadanya 7 pintu neraka.

7. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga, dan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah dalam syurga.

8. Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan ialah seperti kelebihan Al-Quran ke atas semua kalam (perkataan).

9. Puasa sehari dalam bulan Rejab seumpama puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari syurga.

10. Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada-Nya. Puasa dalam bulan Rejab, wajib bagi yang berpuasa itu:

a. Diampunkan dosa-dosanya yang lalu.

b. Dipelihara Allah umurnya yang tinggal.

c. Terlepas daripada dahaga di akhirat.

11. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan pada akhirnya, seperti puasa sebulan pahalanya.

12. Siapa bersedekah dalam bulan Rejab, seperti bersedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya pada setiap helai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjah, dihapus seribu kejahatan.

Semoga ALLAH berikan kepada kita taufiq dan hidayah untuk beribadah pada malam-malam tersebut, dan diterima segala amal ibadah kita.

 

 

ALHAMDULILLAH HIDUP SAYA LEBIH TENANG SELEPAS SAYA AMALKAN SUNNAH INI…….

 

Kita sebagai manusia mesti tak lari daripada melakukan kesilapan kan. Kadang-kadang kesilapan yang kita buat tu kita sedar, kadang-kadang kita tak sedar pun. Perbuatan yang tidak elok seperti imaginasi kotor, mengumpat, membawang, adalah antara penyebab mengapa kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi, sudah menjadi lumrah manusia tak lari dari kesilapan dan sesungguhnya Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita semua supaya kita dapat meneruskan perjalanan menuju ke akhirat dengan lebih berkat.

Alangkah bagus nya jika kita selalu menjaga 7 Sunnah ini setiap hari dalam kehidupan seharian kita. Insyallah kita mesti terhindar daripada melakukan kesilapan atau lalai.

PERTAMA
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah. Sebaik-baiknya dilakukan pada waktu satu pertiga malam(kira-kira jam 3 pagi) hingga ke fajar.

KEDUA
Membaca Al-Qur’an
sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Sekurang nya bacalah ayat 3Qul atau ayat kursi jika sibuk atau tidak sempat.

KETIGA
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

KEEMPAT
Jaga solat dhuha
, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki. Solat sunat dhuha dilakukan apabila matahari telah naik pada waktu pagi sekadar satu galah tingginya. Iaitu sekitar 20-30 minit selepas terbit matahari.

KELIMA
Jaga sedekah
setiap hari. Allah sangat menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

KEENAM
Jaga wudhu’
terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu’.
Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu’ sentiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

KETUJUH
Amalkan istighfar
setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat dielakkan sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang tidak baik.

Jom kita share ilmu ini agar dapat dimanfaatkan oleh semua orang 🙂