Tudung Online Terkini

TIPS KETIKA JEREBU

Apa itu Jerebu ?
JEREBU merupakan satu fenomena yang biasa berlaku di mana debu, haba, asap dan lain-lain zarah yang mencemar kejelasan langit. Selalunya jerebu yang sering berlaku di negara kita berpunca daripada pembakaran hutan secara besar-besaran dan proses pembinaan infrastruktur yang baru.

Oleh sebab itu, kita perlu jaga kesihatan kita ketika jerebu melanda. Jangan sesekali ambil mudah tentang penjagaan diri kita.

Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan yang buruk kepada semua orang terutama golongan yang berisiko tinggi iaitu :-

 1. Kanak-kanak
 2. Orang tua
 3. Mereka yang mengalami penyakit
  • asma 
  • bronkitis 
  • radang paru-paru 
  • penyakit paru-paru yang kronik 
  • jantung 
  • alahan
 4. Perokok
 5. Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah.

Jom kita tengok 4 tips penting ketika jerebu.

Paling penting, pakai lah mask sebelum keluar rumah. Tutup bahagian hidung dan muka korang dengan menggunakan mask . Pastikan kita guna topeng dengan cara yang betul. Kita boleh menggunakan surgical mask ataupun N95 mask.
So, ini lah antara tips yang boleh kita amalkan ketika jerebu. Seandainya jerebu ini berterusan, ianya boleh memudaratkan. Kita kan berkongsi udara yang sama, so please jangan sesekali buat pembakaran secara terbuka. Paling penting, sekiranya korang ada baby, please jangan biarkan baby korang terdedah dengan udara luar.

Sekiranya korang mempunyai tanda-tanda atau gejala akibat daripda jerebu, cepat-cepat dapatkan rawatan dan nasihat daripada doktor.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *