BERITA TERBARU

Author Archives: Jelitasara

Rahsia & Hukum Disebalik Puasa Enam. Lihat Ini

Begitu pantas masa berlalu, sedar tak sedar sudah hampir seminggu kita menyambut Aidilfitri, menjamah makanan dan menziarahi sanak saudara. Meriah sangat ! Ada dikalangan kita yang sudah pulang ke kota dan memulakan kerja. Menjadi kebiasaan bagi umat Islam untuk melaksanakan ibadah sunat, puasa enam. Kebiasaan puasa enam dilakukan bermula pada hari kedua bulan Syawal. Ini kerana tarikh 1 Syawal adalah hari Eidil Fitri dan kita dilarang dari berpuasa pada hari tersebut.

Islam menganjurkan umatnya supaya melakukan kebaikan dan kebajikan secara berterusan, walaupun sedikit. Bersempena dengan bulan Syawal yang mulia, marilah kita melaksanakan ‘Puasa Enam’ iaitu puasa sunat enam hari pada bulan Syawal.

Hukum Puasa Sunat Enam Syawal.

Hukumnya adalah sunat. Berkata Imam An-Nawawi rh: “Hadis ini jelas menjadi dalil bagi mazhab Imam al-Syafi’e, Imam Ahmad, Daud dan ulama’ yang sependapat dengan mereka bahawa disunatkan berpuasa enam hari (pada bulan Syawal).

Para ulama’ menghuraikan rahsia di sebalik ganjaran tersebut dengan menyatakan bahawa setiap amalan kebaikan manusia akan diberi ganjaran sebanyak 10 kali ganda. Puasa 30 hari di bulan Ramadhan diganjari sebanyak 300 hari, manakala puasa 6 hari di bulan Syawal pula diganjari dengan 60 hari. Jika dikira jumlahnya ialah 360 hari, ia hampir menyamai jumlah hari di dalam setahun sebanyak 360 hari. Sesungguhnya Allah سبحانه وتعالى Maha Berkuasa untuk memberikan ganjaran sebanyak mana yang dikehendaki-Nya.

Lafaz Niat Puasa Sunat Enam Syawal 
“Sahaja aku berpuasa sunat esok hari dalam bulan Syawal kerana Allah Taala”

Adakah ia dilaksanakan secara berturut-turut atau secara berasingan?
Tidak menjadi kesalahan jika ia dilakukan secara terputus (tidak berturut-turut) asalkan jumlah enam hari dicukupkan sebelum berakhirnya bulan Syawal. Ini kerana apabila Rasulullah menganjurkan puasa sunat enam hari ini, baginda menyebut bulan Syawal secara umum tanpa menentukan hari-harinya.

Menggabungkan puasa qadha dan puasa enam

Di antara persoalan yang sering timbul sekitar puasa enam ialah adakah dibolehkan menggabungkan di antara dua puasa iaitu puasa qada dan puasa enam hari di bulan Syawal.

Adakah diganjari dengan kedua-dua pahala tersebut dengan puasa yang satu?

Persoalan ini berlaku khilaf di kalangan ulama’, sebahagiannya yang berpendapat tidak boleh mencampurkan niat puasa sunat dengan puasa fardu yang lain atau dengan puasa sunat yang lain, sekiranya dilakukan maka puasanya itu tidak sah, tidak bagi yang fardu dan tidak bagi yang sunat.

Sementara itu, ada dalam kalangan ulama Syafi’iyyah berpendapat bahawa ganjaran puasa enam tetap akan diperolehi apabila seseorang berpuasa qada sekalipun ia tidak berniat menggabungkan kedua-duanya, namun pahala yang diperolehi kurang daripada seorang yang berpuasa kedua-duanya secara berasingan. (Hasyiah Asy-Syarqawi ‘Ala Tuhfah At-Tullab 1/428).

Maka sebaik-baiknya lakukanlah dua ibadat puasa ini (fardu dan sunat) secara berasingan, kerana sebagai seorang hamba yang tunduk kepada Allah SWT, memperbanyakkan amalan taqarrub dengan memisahkan di antara yang menjadi kewajipan dengan yang menjadi galakan (sunat) tentulah lebih menunjukkan kesungguhan diri sebagai seorang hamba yang mencari keredaan Tuhannya.

Kesimpulan, puasa sunat semata-mata kerana Allah (bukan kerana sakit atau ingin berdiet) mempunyai kelebihan yang besar di sisi Allah swt dan sangat digalakkan oleh Rasulullah saw. Sebagaimana yang diketahui semua amalan sunat adalah sebagai penampal kepada mana-mana kekurangan dalam amalan fardhu. Puasa enam hari pada bulan Syawal ini pula thabit dari sunnah Rasulullah saw. Sempurnakan dahulu qadha beberapa hari yang tertinggal, kerana kita tidak tahu apakah hayat dan kesihatan yang ada akan berterusan sehingga kita dapat menunaikannya di masa hadapan. Semoga kita semua diberi taufiq dan hidayah oleh Allah swt ke jalan yang di redhai-Nya.

BAJU RAYA 2019

“Eh Minah, dah besar anak kau sekarang kan. Cantik pulak tu. Dah ada yang berpunya ke belum tu ? Kerja mana sekarang ?”
Eh jap, skrg kau nak puji anak aku ke, kau nak puji baju anak aku yang cantik ni hahahaha




Awak-awak semua dah ada baju raya ke belum ? Ni ha, Sara nak tunjukkan koleksi baju raya 2019 utk uolls. Aihh, memang letopss uolls. Korang tak nak ke melaram dipagi raya ?? Koleksi baju raya 2019 ni dinamakan Adriana Peplum. Aihh, memang trend skrg lah pakai peplum. Paling best, memang akan nampka effect kurus tau. Material pun confirm rasa macam ada kipas dalam  baju tau iaitu material moss crepe. Yang penting skali, apa yg Sara suka Adriana Peplum ni, Sara tak payah iron langsung . Jangan risau balik kampung lupa bawak iron . kalau pakai Adriana Peplum confirm tak renyuk.

Adriana Peplum didatangkan dari size S-XXL tau. Selain itu jugak, korang boleh pilih antara 3 warna yg ada. Aih, memang cantik2 semua warna. Corak pun simple dan korang akan kelihatan elegance gitu 🙂
So apa tunggu lagi ? Jom dapatkan sekarang koleksi baju raya 2019 dari Jelitasara !!

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

TUDUNG RAYA SEDONDON IBU DAN ANAK by JELITASARA

BENDA BOLEH SEDONDON, JOM LA SEDONDON UOLLS !!

Ramai yang mintak Sara keluarkan tudung sedondon ibu dan anak ni. Nah, Sara tunaikan permintaan anda semua.
Everly Kate Embroidery nama diberi, sungguh cantik tidak terperi. hehehe



Didatangkan dengan 7 pilihan warna. Gabungan lace yang diketengahkan memang lawa sangat. Untuk koleksi anak, Sara jahit sedikit perincian bunga bagi menambahkan lagi seri si comel.
Material pula berkualiti tinggi iaitu bubble chiffon dimana si comel tidak akan berasa panas atau jarang. Paling best senang bentuk dan senang nak iron.




Apa tunggu lagi ? Grab sekarang sebelum terlambat !!
Untuk si comel ada 2 size iaitu M dan L manakala untuk dewasa Free Size .

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

TUDUNG INSTANT 2019

TUDUNG RAYA LETOPSS 2019 KINI KEMBALI ‼️

Dalam banyak-banyak jenama yang ada, JELITASARA lah pilihan wanita sekarang. Design lain dari yg lain, material berkualiti , warna “rare” dan paling penting sesuai untuk semua peringkat usia. Yang dah berusia akan kelihatan lebih muda, yang muda, akan kelihatan makin muda , gituewww 😉






Nama yang menjadi pilihan Sara untuk koleksi tudung raya ni adalah Sara Elora. Didatangkan dengan 6 warna. Warna memang lain dari yang lain uolls. Dalam banyak2 warna , mana satu tema raya korang ?
Material juga berkualiti tinggi iaitu “Korean Premium Chiffon”. Serius Sara bg tahu, memang senang bentuk, senang nak iron.
Oh, size untuk Sara Elora ni “Free Size” tau. Ala, jangan risau sebab korang masih boleh ejas kelabuhan nya.

Apa yang sepcial lagi ?
Yang special nya Sara Elora ni, adalah perincian batu diamond dengan bunga yang dijahit tangan tu. Uihh, memang ambil masa yang lama untuk siapkan sehelai tudung ni tau. Sara sangat2 mementingkan kualiti setiap helaian tudung yang dikeluarkan. Harga pula sangat berpatutan iaitu “RM99” sahaja !

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

KOLEKSI TUDUNG BAWAL 2019

Ramai tak  penggemar tudung bawal ?
Ha, meh Sara cerita sikit koleksi tudung raya untuk bawal ni. Nama tudung ni Bawal Sara Swarovski. Nanti kalau datang butik Sara, ckp je “Dik, akak nak tudung bawal yg swarovksi tu”










Ada 10 pilihan warna yang cantik. Apa yang best nya tudung bawal ni adalah senang bentuk, senang iron. Confirm kalau pakai terus jadi, tak payah nak tiup2 bagai uolls. Jimat lah masa korang nanti depan cermin tu ha.

Kalau tak thu nak pakai tudung apa raya nanti, Sara memang syor kan tudung bawal swarovski ni. Apa yang best nya, dikeliling bawal tu dijahit dengan jahitan “eyelash”. Memang sweet sangat. Perincian batu Swarovski akan menyerlahkan lagi kejelitaan anda. So, apa korang tunggu lagi ? Grab sekarang sebelum SOLD OUT uolls !!

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

KOLEKSI TUDUNG RAYA BARU 2019

MENGAPA PENING KEPALA CARI TUDUNG RAYA SEDANGKAN TUDUNG RAYA JELITASARA ADA ‼️‼️

“Aduh, tiap minggu ada je koleksi tudung raya baru. Jelitasara ni memang tak penat ke asyik keluar tudung baru je “ Ala korang, ni semua untuk korang. Penat Sara perah idea nak dapatkan design yg cantik semata nak tengok korang letopps masa hari raya nanti 

Meh Sara cerita sikit koleksi baru ni iaitu Sara Jane (Instant Shawl). Dah nama pun unik, mesti lah deisgn pun unik.



5 hari 4 mlm Sara fikir nak keluarkan design Sara Jane ni tau. Design, material dan lace yg baru.
Material yg berkualiti sahaja Sara akan gunakan tau iaitu Italian Satin Silk (Soft & Matte Satin). Untuk tambahkan lagi seri, Sara datangkan dengan sedikit perincian bunga yg dijahit tangan dan perincian batu diamond. Ni kira nya bila jodoh tgk, terus jatuh cinta agak nya . Sara Jane ni adalah semi instant tau, tak perlu lilit banyak kali uolls.

Selain tu jugak, Sara Jane ada 6 pilihan warna yang cantik2. So , dah ade 6 warna tu , rasa nya cukup kot untuk 6 hari raya berturut. hahaha
Harga pulak sangat berkuaiti tinggi iaitu RM89 sahaja.
So korang, apa lagi ? Ingat raya ingat Jelitasara 



Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

TUDUNG RAYA 2019

“BENDA BOLEH MATCH DENGAN ANAK, KENAPA TAK NAK MATCH PULAK?”

Confirm nanti, sampai je rumah mertua, semua pandang. Ipar, biras, sedara mara memang tak berkelip lah tengok nanti sebab tudung awak lain dari yg lain. Tambah pula boleh match dgn anak, lagi lah diorang jealous. hehehehe





Nama diberi Tiara Kate Exclusive. Confirm orang yang pakai koleksi ini akan kelihatan elegance, ayu gituu. Material pula memang sangat best iaitu vintage crepe. Senang iron, senang bentuk. Kalau si comel pakai, memang tak rasa rimas langsung. Didatangkan pula dengan perincian lace dan batu diamond untuk menambahkan lagi seri ibu dan anak 😝😝 Oh, yang best nya lagi, korang tinggal sarung sahaja. Sebab Tiara Kate Exclusive ni adalah fully instant.

Harga yang diberi memang sangat berpatutan. Untuk si ibu hanya RM99 , manakala si comel didatangkan dgn dua size iaitu RM59(M), dan RM69(L)

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

BAJU RAYA SEDONDON IBU DAN ANAK 2019

“WEH, TENGOK ORANG SEBELAH TU, BUKAN MAIN LAWA LAGI DIA PAKAI BAJU IBU DAN ANAK” 😍😍

Susah kan nak cari koleksi baju raya ibu dan anak ? 
Jangan risau, Clara Mini Kurung dan Clara Dress Kids boleh bantu anda melaram dipagi bersama si comel. Tahun ni Sara confirm korang memang raya sakan lah dengan koleksi baju raya Jelitasara 😉😉


Meh Sara cerita sikit apa yang special nya tentang baju raya Clara Mini Kurung dan Clara Dress Kids ni. Deisgn tak payah cakap lah, memang lawa. Untuk ibu , silang dihadapan. Anak pula ala2 dress princess gitu. Baru lah letopss uolls.
Bab material pula, hanya material yang tak payah iron jer Sara gunakan. Ye lah, Sara faham ibu2 kat luar sana mesti busy kan dipagi raya, mana sempat nak iron2 baju bagai. So, material yg Sara gunakan ini adalah material moss crepe, memang tak payah iron ! Senang kan….. Oh, kedua2 koleksi ibu dan anak ni ada 3 warna yang letopss tau.

Untuk Clara Mini Kurung bagi ibu, didatangkan dari size S-XL. Manakalah Clara Dress Kids pula dari size S-L. Dari segi harga memang sangat berpatutan, dimana harga untuk koleksi ibu hanya RM229 , dan untuk si comel hanya RM129. Pilihan ditangan anda, jika tak nak menyesal, grab sekarang 😉😉

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

KASIH IBU BAWA KE SYURGA

Andai kita bina istana pun untuk ibu kita, andai kita hadiahkan 2kg emas atau 5kg emas pun untuk ibu kita, andai kita dukung dia untuk tawaf umrah dan juga haji, andai kita minum rendaman air kakinya, belum tentu dapat membalas jasa nya yang mengeluarkan kita dari gelap rahim kepada terang dunia ini. 

Ibu, dialah orang pertama yang telah menjaga kita sampai sekarang, jika bukan perjuangan seorang ibu, mungkin kita tidak akan ada di dunia ini. Seorang ibu adalah penerang dunia bagi setiap anak yang terlahir di dunia ini. Begitu banyak perjuangan beliau yang telah dikorbankan, baik tenaga, waktu, fikiran dan harta, tidak hanya itu saja, pengorbanan yang tidak terbayangkan selama 9 bulan beliau mampu untuk membawa kita kemanapun seorang ibu berada, walau kita berada diperut beliau.

Ucapan syukur kepada Allah atas kehadiran nya seharusnya jadi hal pertama yang kita lakukan sebagai seorang anak. Harus diingatkan, tidak semua insan didunia ini mendapat kasih sayang sepenuhnya daripada seorang Ibu. Semua Ibu didunia ini pasti ingin yang terbaik didalam kehidupan.

“Allah, betapa rindu nya aku dengan kasih sayang seorang ibu. Telah lama ibu meninggalkan aku. Harap ibu disyurga mendoakan aku. Andai mampu aku putarkan masa saat-saat bersamamu, aku sungguh bersyukur. Duhai bonda, dengarlah rayuan anakanda yang jauh dimata”

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Ucap lah tanda syukur. Kita jauh lebih beruntung jika dibandingkan dengan orang-orang yang bahkan tidak berkesempatan mengenal rupa ibu nya. Mungkin kerana kematian saat melahirkan, penceraian dan hal-hal lain yang tak terduga.
Alhamdulillah, masih lagi beruntung kerana setiap pagi masih lagi mendengar suara ibu untuk bangun kan ku. Terlalu banyak kebaikan Ibu yang belum terbalas dan mungkin tidak akan pernah sanggup kita balas.

Akhir kata , kenanglah jasa ibu, berbaktilah sementara ibu kita masih ada. Semoga Allah menyatukan kita di syurga kelak. Di “Hari Ibu” nanti tidak perlu membelikan Ibu hadiah mahal untuk menyenangkan hatinya, tetapi peluklah dia dengan tulus dan ucapkan dengan sederhana dan penuh kasih sayang.
“Ibu, saya beruntung memilikimu. Maafkan saya jika belum membahagiakanmu.”

BAJU RAYA 2019

DAH MASUK BULAN RAMADHAN, TAPI MASIH BELUM ADA BAJU RAYA? KENAPA PERLU PENING KEPALA SEDANGKAN KOLEKSI BAJU RAYA 2019 JELITASARA ADA 😁




Alhamdulillah, raya tahun ni dapat lagi pakai koleksi Kurung Melati, tetapi dengan design yang baru 😊
Design kali ini lebih bewarna-warni dan lebih cantik.

Kurung Melati memang sesuai sangat dipakai sepanjang hari kerana material yang digunakan sangat berkualiti tinggi. Material yang digunakan adalah material moss crepe. Yang best nya, tak perlu bangun awal pagi untuk iron baju lagi 👏. Raya kan sebulan, so boleh la grab semua warna 😉 . Pastikan raya 2019 anda meriah dengan koleksi raya dari Jelitasara tau.

Didatangkan dengan sedikit perincian bunga yang dijahit kemas dan taburan batu diamond yang ditampal dengan teliti. Ada 3 pilihan warna yang boleh dipilih dan size yang available adalah dari XS-XL.
Harga yang diberi sangat berpatutan iaitu RM229.

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI BAJU RAYA 2019  di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/