BERITA TERBARU

POST TERBARU

PREMIUM DEALS 12.12

Aduhh, esok dah nak start PREMIUM DEALS 12.12 , tak sabar betul Sara nak shopping 🙂

Mesti ramai tak sabar nak dapatkan koleksi JELITASARA pada 12.12 nnti kan ?
Sara pon lagi lah tak sabar nak tengok awak semua bergaya dengan koleksi JELITASARA nanti 🙂

Harga untuk 12.12 nnti TERSANGAT LAH MURAH uollss !

Jangan lepaskan peluang untuk nikmati penjimatan berganda pada 12.12 ini !!
SAVE THE DATE !!
GET READY !!
BE PREPARED !!
SAVE YOUR MONEY! !!

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

MENGHAYATI PERJUANGAN RASULULLAH SAW

Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam ( نبي محمد صلى الله عليه وسلم ) adalah pesuruh Allah yang terakhir. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia. Nabi Muhammad S.A.W merupakan satu anugerah dan kurniaan Allah SWT kepada umat manusia untuk menunjukkan jalan yang lurus dan benar. 

Baginda bukan sahaja diangkat sebagai seorang rasul tetapi juga sebagai khalifah, yang mengetuai angkatan tentera Islam, membawa perubahan kepada umat manusia, mengajarkan tentang erti persaudaraan, akhlak dan erti kehidupan yang segalanya hanya kerana Allah SWT.

Nabi Muhammad dilahirkan di Mekah dan kembali ke rahmatullah di Madinah. Nabi Muhammad S.A.W merupakan Rasul dan Nabi terakhir bagi umat manusia dan seluruh alam. Nabi Muhammad merupakan pelengkap ajaran Islam. Beliau juga digelar Al Amin (الأمين) yang bermaksud ‘yang terpuji’.

Baginda dilahirkan dari rahim suci seorang ibu yang pengasih dan penyayang, iaitu Siti Aminah. Baginda dilahirkan dalam keadaan yatim kerana bapa baginda, Abdullah meninggal dunia sebelum kelahiran baginda. Ketika baginda berusia enam tahun, ibu baginda pula meninggal dunia lalu baginda dipelihara oleh datuknya, Abdul Mutalib.

Ketika Nabi berusia lapan tahun datuknya pula meninggal dunia dan baginda dipelihara oleh bapa saudaranya, Abu Talib. Al-Quran merakamkan keyatiman Rasulullah SAW yang bermaksud; “Bukankah Dia mendapati engkau yatim piatu, lalu ia memberikan perlindungan” (Ad-Dhuha:6).

Baginda dilantik menjadi rasul ketika berusia 40 tahun. Ketika baginda sedang tidur di Gua Hira, malaikat Jibril datang menemui Rasulullah SAW dengan membawa sejenis bekas daripada sutera yang diletakkan kitab di dalamnya. Peristiwa ini berlaku pada hari Isnin, 17 Ramadhan di mana Jibril turun membawa wahyu kepada baginda.

Maulidur Rasul ialah majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam yang kebiasaannya disambut pada setiap 12 Rabiulawal dengan mengadakan berbagai acara sambutan seperti perarakan, ceramah dan berselawat bagi memuliakan junjungan besar umat Islam dan sebagai tanda kecintaan kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam. Penghayatan terhadap ajaran Islam semakin menipis dalam diri. Umat Islam merasakan semakin jauh dari ajaran yang dibawakan oleh Rasulullah.
Sedangkan ancaman daripada musuh terhadap umat Islam semakin memuncak. Ancaman itu bukan sahaja dalam bentuk fizikal, bahkan melemahkan keyakinan terhadap kesucian Islam.

Namun, hasil sambutan itu menampakkan pemulihan ke arah lebih mencintai Rasulullah serta ajaran yang dibawa oleh baginda. Umat Islam kembali mengingati sirah, dan memperoleh kekuatan untuk berdepan dengan apa pun situasi yang mendatang.
Bermula dari situ sambutan Maulidul Rasul turut diadakan di serata tempat yang ada umat Islam. Sambutan Maulidul Rasul yang berterusan sampai sekarang adalah sambutan ulangtahun kelahiran paling besar disambut masyarakat dunia.
Walaupun penganut agama lain turut merayakan ulangtahun kelahiran atau hari yang berkaitan pengasas agama mereka, tetapi tidak dapat menandangi semangat di sebalik sambutan Maulidul Rasul. Sambutan Maulidul Rasul merangkumi pakej lengkap untuk umat Islam lebih kenal peribadi Rasulullah, dan melihat kesyumulan Islam melalui ajaran yang dibawakan oleh baginda.

 

ANTARA TUJUAN SAMBUTAN MAULIDUL RASUL 

1. Memantapkan keyakinan terhadap Rasulullah SAW

2. Meningkatkan kecintaan kepada Rasulullah SAW

3. Baginda adalah contoh ikutan dalam semua aspek kehidupan

4. Menghayati sunnah Nabi Muhammad SAW dalam beribadah dan mentaati Allah SWT. Antaranya ketinggian akhlak dan budi pekertinya, kesungguhan dan tetap pendirian ketika berdakwa, teguh dan tetap dalam memperjuangkan Islam dan syariatnya, cinta dan kasih sayangnya terhadap sahabat dan umatnya

ANTARA AMALAN SUNAT MAULID NABI
Beberpa amalan yang boleh dilakukan pada hari tersebut adalah :

1.    Puasa sunat

2.    Mandi sunat

3.    Berziarah ke makam Rasulullah SAW

4.    Mengerjakan amalan-amalan mulia

5.    Memperdengar dan menghayati sirah Rasulullah SAW

6.    Memperbanyakkan tasbih, tahmid dan selawat

 

Banyak kelebihan dan keistimewaan yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada mereka yang mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul. Berniat hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih. Selain itu, rumah atau masjid atau tempat-tempat yang dibaca di dalamnya Maulid Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam, Allah SWT akan melimpahkan rahmat-Nya kepada mereka, malaikat-malaikat melindungi ahli-ahli tempat itu dan malaikat-malaikat yang berpangkat besar seperti Jibril, Mikail, Israfil mendoakan kebaikan bagi orang-orang yang berusaha mengadakan majlis Maulid Nabi SAW itu.

Kesimpulan, walaupun sudah berabad lamanya baginda meninggalkan kita, namun risalah yang dibawanya baginda akan sentiasa diikuti oleh umatnya yang taat. Sesungguhnya Allah akan sentiasa mengangkat sekelompok manusia beriman yang akan memperjuangkan segala ajarannya mengikut petunjuk al-Quran dan sunahnya. Beruntunglah kita yang menjadi pengikutnya kerana baginda adalah nabi yang sangat dicintai Allah. Ketinggian darjatnya meletakkan baginda adalah nabi yang diberi hak untuk memberi ‘safaat’ kepada umatnya di Yaumul Hisab nanti.

Sama samalah kita memperingati perjuangan Junjungan Besar Nabi Muhammas S.W.T. Semoga semua umat muhammad peroleh syafaatnya di hari perhintungan kelak.

 

Kesayangan Sara boleh gayakan koleksi JELITASARA nnti untuk sertai sambutan Maulidur Rasul nanti 🙂
Anda semua boleh layari www.jelitasara.com untuk lihat  koleksi yang tengah sale untuk “MAULUD SALE” ni tau . Atau boleh terus kunjungi semua butik jelitasara.

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

 

TIPS PERSEDIAAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN SPM

Bersediakah anda untuk mengharungi salah satu ujian paling genting dalam hidup???
Ujian ini juga salah satu penentuan siapakah anda pada masa hadapan khususnya kerjaya. Jangan sesekali memandang remeh peperiksaan SPM ini, kerana tanpa keputusan yang baik, sukar untuk meneruskan kehidupan. Kalau korang fikir nak masuk kursus kemahiran pun, wajib mendapat sekurang-kurang 3 kredit. Sara faham perasaan adik-adik bila tengok kalendar, mesti cemas kan tengok tarikh-tarikh peperiksaan . Masa tu lah rasa banyak je belum baca. Cemas, runsing, bimbang, semua berlegar-legar, bercampur-baur dalam diri 🙁  . Jadi untuk membantu  korang membuat persediaan, berikut adalah tip persediaan cara bijak untuk menghadapi peperiksaan SPM ye 🙂

Sara tahu, mesti adik-adik semua nak buat yg terbaik dalam peperiksaan kali ni kan. So jangan bimbang, Sara akan bagi tip terbaik untuk korang hadapi peperiksaan.

1. Bagi masa yang cukup pada diri sendiri

Jangan tunggu sampai ‘last minute’. Ada orang mungkin berjaya kalau jadi ‘last minute person’, tapi mungkin kita tak macam tu. Jadi, usahakan untuk membuat JADUAL WAKTU. Tuliskan berapa banyak subjek dalam peperiksaan yang bakal duduki dan berapa HARI lagi yang ada untuk ulang kaji.

 

2. Kemaskan tempat belajar

Ha, ni penting !! Please kemaskan tempat belajar tu. Jangan jadi macam ‘sarang tikus’ pula ye. Pastikan meja belajar cukup untuk kita letakkan buku-buku teks dan nota-nota. Pembalut makanan seperti keropok dan coklat yang makan semalam, tolong buang segera ye 🙂 Persekitaran yang BERSIH akan menggalakkan otak berfikir dengan lebih bijak. Nak lebih lagi, semburlah sedikit pewangi udara, kasi segar sikit !! Baru lah minda berhubung dengan laju , hahahaha

 

3. Gunakan ‘flow chart’ dan diagram

Untuk pengetahuan, visual sangat-sangat membantu apabila melakukan ulang kaji. So, apa kata CABAR DIRI untuk menulis apa saja di atas kertas tentang sesuatu topik dan kemudian guna pen (highlighter) untuk menampakkan lagi isi penting.
So, bila dah dekat dengan tarikh peperiksaan, ringkaskan nota ulang kaji tu dalam satu kertas bentuk diagram. Cara macam ni lebih senang untuk ingat semula fakta semasa di dalam dewan peperiksaan bila menggunakan format mudah macam ni.

 

4. Buat latihan soalan peperiksaan yang terdahulu

Salah satu cara paling efektif untuk menghadapi peperiksaan adalah dengan kerap membuat LATIH TUBI menggunakan soalan peperiksaan tahun terdahulu. Cara ni  memang sangat membantu dan membuatkan kita terbiasa dengan format soalan. Kalau kita dah setkan masa sendiri, secara automatik kita dah boleh anggarkan kadar masa untuk menjawab setiap satu soalan supaya dapat menjawab semua soalan dalam masa yang ditetapkan.

 

5. Buat ‘study group’

Masa zaman Sara belajar dulu, Sara lebih suka buat study group dengan kawan-kawan. Kadang-kadang ada soalan yang kita tak faham, so yang tak faham tu kita boleh tanya kawan-kawan. Tapi, pastikan kita semua FOKUS semasa belajar dan pastikan DISIPLIN mengikut masa. Ini cabaran buat kita! Jangan lah pulak meleret makan snek, lepas tu membawang. Ni semua boleh  menjejaskan masa ulang kaji korang yang berharga itu.

 

6. Rehat sekejap

Sara nak pesan, korang jangan ingat belajar dalam jangka masa yang lama boleh buatkan kita lebih pandai tau. Tidak!!
Sebaliknya, korang kena ada masa untuk berehat sekejap. Contoh, kalau korang lebih bersemangat untuk belajar waktu pagi, so berehatlah menjelang tengah hari. Setiap orang mempunyai daya yang berbeza-beza. Kalau korang lebih produktif pada waktu malam, korang rehat lah lebih awal supaya korang lebih bersedia untuk mengulang kaji pada malam hari.

7. Katakan tidak pada ‘snek ringan’ !!

Please jauhkan diri korang daripada segala jenis makanan ringan. Sara faham, sometimes kita teringin sangat nak makan snek ringan ni kan, tapi korang kena ingat yang peperiksaan korang tu jauh lebih penting. Tubuh dan otak korang sekarang adalah perkara terpenting yang perlu dijaga. Korang kena lebihkan makan ikan, kekacang, yogurt dan susu. Ala, nanti dah habis exam, korang makan je lah apa yang korang nak , hahaha. Make sure, makan MENU yang SIHAT sebelum masuk ke dewan ye 🙂

 

8. Rancanglah menjelang hari peperiksaan

Pastikan korang buat persiapan lebih AWAL, jangan tunggu sampai sehari sebelum peperiksaan ye. Sediakan semua kelengkapan alat tulis. Paling penting, kalau kita rancang nak pergi bersama kawan-kawan, tolong pilih daripada kalangan yang menepati masa ye !! Kalau pergi dengan kawan yg selalu lambat, tak pasal dengan kita skali yang lambat.

 

9. Minum banyak air

Sekiranya tubuh kita mempunyai kandungan air yang mencukupi, so otak kita akan bekerja pada tahap yang cemerlang. Pastikan kita mendapat AIR yang cukup, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari semasa ulang kaji dan juga hari peperiksaan ye 🙂

 

Sekian tips cemerlang dari Sara 🙂

JELITASARA SINGLE DAY SALE (11.11)

Mesti ramai tak sabar nak dapatkan koleksi JELITASARA pada 11.11 nnti kan ?
Sara pon lagi lah tak sabar nak tengok awak semua bergaya dengan koleksi JELITASARA nanti 🙂

Untuk pengetahuan semua, bersempena 11.11 nanti, team Sara akan mengadakan “SINGLE DAY SALE”  tau. Tinggal lagi 2 hari je sebelum kesayangan semua terus menerus serbu semua butik dan website JELITASARA dengan HARGA TERLEBIH RUNTUH iaitu bermula pada RM11.11, Tambah lagi FREE POSTAGE untuk pembelian RM110 ke atas !!!!
Memang Sara nak kasi licin je semua 🙂

Sara nak kongsi 1 tips untuk awak semua supaya pada 11.11 awak dah tak payah kalut nak pilih koleksi yang awak nak tu.
So, tips nya adalah :
1) Awk pilih koleksi apa yang awak nak beli pada 11.11 ni, pilih size dan warna yang awak nak
2) Klik koleksi yg awak nak, seterusnya klik pada ruangan “Add to Wishlist”
3) Pada 11.11 nanti, awak hanya perlu pergi ke ruangan Wishlist semula, dan klik pada “Add Cart”

Jangan lepaskan peluang untuk nikmati penjimatan berganda pada 11.11 ini !!
SAVE THE DATE !!
GET READY !!
BE PREPARED !!
SAVE YOUR MONEY! !!

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

 

BUTIK TUDUNG JELITASARA DI BANGI SENTRAL

Alhamdulillah operasi butik ke 3 di Bangi Sentral telah bermula sejak bulan June lagi iaitu seminggu sebelum umat Islam menyambut Ramadhan 2016. JELITASARA amat berbangga dengan pencapaian 9 tahun sepanjang JELITASARA ditubuhkan. Walaupun sehingga hari ini terdapat banyak persaingan, tetapi JELITASARA tetap yakin bahawa JELITASARA masih lagi gah dan menjadi nombor 1 di hati peminat JELITASARA sendiri.

JELITASARA mempunyai perancangan untuk mengembangkan lagi produk  di bawah label JELITASARA sendiri. Banyak yang perlu dititikberatkan sebelum pelbagai lagi produk dikeluarkan iaitu dari segi material, pemasaran, dan sebagainya.

Antara koleksi yang boleh didapati di butik Bangi Sentral adalah :


Sara Victoria sangat sesuai dibawa atau digayakan untuk mood travel yang akan datang tau. Koleksi ini sangat mudah digayakan dan yang paling penting, tak payah iron beria sangat pon. Material yang digunakan juga sangat selesa dan bila digayakan, anda akan rasa sejuk sentiasa 🙂
Jom Sara belanja tutorial SARA VICTORIA ni 🙂

 

Ada banyak lagi koleksi menarik yang terdapat di butik Bangi Sentral🙂

Address : 3A-45-02, JALAN MEDAN PUSAT BANDAR 8, BANGI SENTRAL, 43650 BANGI, SELANGOR.
Maps : https://www.google.com/maps/dir//2.9625328,101.7540903/@2.962533,101.75409,17z?hl=en-US

Boutique Operation : Monday – Sunday

11am – 8pm

Online Operation : Monday – Friday

8.30am – 5.30pm

Saturday

8.30am – 1pm

Contact Number : 03-89124324

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

 

Untuk info lanjut, follow sosial media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/