• Business

    9 BRAND YANG MEMBUAT YEAR END SALE 2021

    Buat kaki shopping pastinya ternanti-nanti promosi jualan murah hujung tahun (Year End Sale) menjelang sambutan Tahun Baharu yang menawarkan diskaun cukup berbaloi dan menjimatkan. Bukan itu sahaja, kempen Year End Sale juga menjadi tarikh wajib untuk mereka ingati kerana banyak jenama-jenama yang tersohor akan menawarkan produk atau perkhidmatan mereka pada harga luar biasa. Tidak kira barangan solek, pakaian, tudung, kasut mahupun aksesori berjenama ditawarkan potongan diskaun sehingga 70 peratus untuk year end sale. Normal baharu dunia membeli-belah juga berubah apabila hampir kesemua tawaran dibuat secara maya sama ada di platform rasmi mahupun gedung maya terkemuka seperti Lazada Malaysia, Shopee Malaysia, Zalora, shein, website rasmi dan sebagainya. Pada akhir tahun  pastinya…

  • Buletin JELITASARA

    5 Jenis Hadiah Untuk Perempuan Yang Pasti Mereka Suka

    Hadiah Untuk Perempuan Mungkin korang ada kawan atau kekasih hati perempuan dan ingin bagi hadiah untuk birthday mereka nanti. Jadi disini kita akan kongsikan jenis hadiah untuk perempuan yang sesuai untuk mereka. Ianya akan memberi sedikit gambaran kepada anda senarai hadiah untuk perempuan. Mungkin anda sebagai seorang lelaki nak beri penghargaan kepada kaum wanita dengan memberi hadiah, tapi kurang idea nak bagi apa kepada mereka. Bila tiba hari yang istimewa seperti anniversary atau birthday dan korang bercadang untuk memberi hadiah sebagai penghargaan. Hadiah merupakan antara satu bentuk penghargaan kepada mereka. Siapa je yang tak suka kalau dapat hadiah, lagi-lagi daripada yang tersayang. Hadiah juga banyak jenis dan kerana itulah lelaki ni tiada…

  • Buletin JELITASARA

    5 PERKARA PERLU AMBIL TAHU SEBELUM RENTAS NEGERI

    5 PERKARA PERLU ANDA AMBIL TAHU SEBELUM RENTAS NEGERI Setelah Malaysia berjaya mencapai 90% penduduk dewasa yang telah mendapat vaksin dan kes harian vaksin telah menurun dari 5 angka kepada 4 angka, Perdana Menteri Malaysia iaitu Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan bahawa rentas negeri telah boleh dilakukan bermula 11/10/2021 (Isnin). Oleh itu, ramai penduduk Malaysia mula merancang perjalanan mereka untuk pulang ke kampung halaman dan melancong setelah 9 bulan tidak boleh merentas negeri. Disebalik keterujaan untuk merentas negeri, pastikan anda terus mematuhi SOP yang telah ditetapkan kerajaan bagi mengekang penularan wabak Covid-19 yang lebih serius lagi. Anda juga perlu memastikan bahawa telah memeriksa kenderaan anda bagi memastikan kelancaran…

  • Tudung Online Terkini

    VARIAN DELTA – Langkah paling selamat menggunakan Face mask untuk elak daripada dijangkiti.

    Pelitup muka menjadi salah satu benda wajib yang perlu kita bawa jika hendak ke mana-mana walaupun hanya pergi ke kawasan berdekatan sahaja. Pemakaian pelitup muka penting untuk mengelakkan berlakunya penyebaran virus. Seperti kita semua ketahui, Negara kita sekarang telah di dominankan oleh satu varian baharu iaitu varian delta yang mana kesannya lebih dasyat berbanding varian sebelumnya. Jadi dengan pemakaian Face mask yang sebetulnya merupakan salah satu langkah pencegahan untuk mengelakkan diri dari terkena virus tersebut, tetapi SOP yang lain juga perlu dipatuhi. Terdapat beberapa jenis pelitup muka yang berada dipasaran dan keberkesannya berbeza mengikut material yang digunakan. Antaranya ialah pelitup muka pembedahan, ia melindungi hidung dan mulut daripada zarah-zarah yang…

  • Buletin JELITASARA

    Kes Covid Hari Ini : Terus Meningkat Memberi Kesan Besar Kepada Masyarakat

    Kes Covid Hari Ini : Terus Meningkat Memberi Kesan Besar Kepada Masyarakat. Keadaan sekarang ni, boleh dikatakan hampir semua rakyat Malaysia mengalami pelbagai kesukaran disebabkan lonjakkan kes Covid-19 yang berterusan meningkat. Kes ini juga telah mencecah angka 18,000 dalam beberapa hari ini. Perlaksanaan PKP pula dipanjangkan hingga berbulan-bulan menjadikan ramai lebih tertekan dengan situasi ini. Malahan itu, hal ini juga memberi kesan yang besar kepada rakyat antaranya menjadi punca kebanyakkan mereka hilang sumber pendapatan dan terpaksa mengikat perut untuk meneruskan kelangsungan hidup. Walaupun kita dengar, pelbagai pihak yang mengambil inisiatif untuk membantu mereka yang memerlukan iaitu dengan kempen bantuan, tetapi masih ramai lagi masyarakat yang tidak menerima bantuan tersebut. Oleh…

  • Tudung Online Terkini

    Hari Raya Aidiladha 2021 – Adakah Raya Aidiladha Kali Ini Sama dengan Tahun Lepas?

    Hari Raya Aidiladha 2021 – Adakah Raya Aidiladha Kali Ini Sama dengan Tahun Lepas? Hari Raya Aidiladha 2021 semakin dekat tapi kita masih lagi perlu berkorban untuk pulang ke kampung, beraya beramai-ramai seperti tahun lepas. Kes Covid masih lagi tidak surut walaupun pelbagai sekatan pergerakan dilakukan oleh kerajaan untuk memutuskan rantaian Covid 19. Mungkin kita tidak boleh menyambut Hari Raya Aidiladha 2021 seperti dulu lagi tapi kita tetap boleh meraikan hari kebesaran umat islam di seluruh dunia.Kenapa Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban ni merupakan hari yang penting dalam sejarah Islam? Setiap orang islam perlu tahu sejarah Hari Raya Korban, dan ibubapa perlu menerapkan pada anak-anak dari kecil lagi tentang…

  • Buletin JELITASARA

    AMARAN ! TUKAR CARA PEMAKAIAN FACE MASK KALAU TAK NAK DIJANGKITI COVID-19 !

    AMARAN Ramai yang tidak ambil berat tentang pemakaian face mask ! Situasi sekarang ni, bukan harapkan kerajaan keluarkan kompaunbaru kita nak mula pakai face mask tapi kita sendiri yg perlu ada rasa tanggungjawab untuk lindungi diri kita dan orang sekeliling. Selain penjarakan dan kekerapan penggunaan sanitizer, memang kita semua WAJIB untuk pakai pelitup muka atau senang kata face mask sepanjang berada di tempat awam dan dalam pejabat. Selagi tidak ada perasaan tanggungjawab dalam diri setiap orang, mustahil kita dapat putuskan rantaian Covid19. Saranan kerajaan yang terkini dalam pemakaian pelitup muka atau face mask iaitu dengan cara “Double”kan face mask. Maksudnya bukan dengan hanya memakai face mask medikal tapi ditambah dengan…

  • Buletin JELITASARA

    6 Amalan Rasullulah pada 10 Malam Terakhir Ramadhan – Lailatul Qadr

    6 Amalan Rasullulah pada 10 Malam Terakhir Ramadan-Lailatul Qadr Assalamualaikum, sekali lagi kita diberi peluang untuk menyambut Ramadhan pada tahun ini, alhamdullilah. Tapi selalunya bulan ni lah yang paling sibuk dengan persiapan Raya nak cari baju Raya, tudung raya, kuih raya dan bermacam-macam lagi benda untuk Raya. Sayang sangat untuk orang yang sia-siakan Ramadhan dengan mengejar ketibaan Raya sahaja. Banyak sangat amal ibadah yang boleh kita lakukan sepanjang Ramadhan. Terutama sekali 10 malam terkahir Ramadhan yang memang digalakkan untuk memperbanyakkan amal ibadah. Tafsir Surah Al-Qadr Firman Allah SWT: (۲)إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿۱﴾ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ Maksudnya: “Sesungguhnya kami telah menurunkannya (al-Quran)…

  • Buletin JELITASARA,  Dari Meja Admin JELITASARA

    TIPS KEKAL CERGAS DAN AKTIF SEMASA BERPUASA-MARHABAN YA RAMADHAN

    TIPS KEKAL CERGAS DAN AKTIF SEMASA BERPUASA-MARHABAN YA RAMADHAN Bulan Ramadan sememangnya menjadi sebuah bulan yang amat bermakna kepada semua umat Islam seluruh dunia. Umat Islam berlumba-lumba untuk mengumpul pahala dan melakukan amal ibadat di samping beribadah dalam keadaan menahan lapar dan dahaga. Bulan Ramadan juga sangat mulia kerana Allah menganugerahkan malam Lailatul Qadar yang menjadi rebutan ramai Umat Islam di muka bumi ini. Sesungguhnya malam Lailatul Qadar lebih baik dari seribu bulan yang mana Allah SWT akan melipat gandakan setiap amalan yang dilakukan pada malam tersebut. Berdasarkan firman Allah SWT: “Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) pada Malam al-Qadar, Dan adakah engkau mengetahui akan kebesaran Malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar…

  • Tudung Online Terkini

    Trend Tudung Raya 2021 Paling Stylo

    Trend Tudung Raya 2021 Paling Stylo Bulan bersilih ganti, InsyaAllah umat Islam akan menyambut kedatangan Syawal pada tanggal 13 Mei tahun ini dan semestinya membuatkan Raya 2021 berbeza daripada tahun sebelumnya. Kaum wanita pastinya tak menang tangan untuk membuat persiapan bagi menyambut  kedatangan bulan Ramadan dan juga Syawal pada setiap tahun lagi-lagi raya 2021 ni. Tidak kira persiapan dari segi juadah berbuka ataupun persalinan untuk hari raya nanti, pasti-nya segala persiapan mesti dilakukan dengan teliti. Antara yang menjadi igauan bagi setiap kaum wanita tidak kira di Malaysia mahupun di luar negara ialah tudung. Tudung pastinya menjadi salah satu item penting untuk digayakan pada hari raya nanti. Pada entri kali ini,…