BERITA TERBARU

POST TERBARU

KOLEKSI BAJU KURUNG AIDILADHA 2019

Ha, meh sini nak cerita skit koleksi baju raya aidiladha yang terbaru ni. Nama diberi Kurung Maryam. Nama cantik, mesti lah baju nya pun cantik 🙂
Kurung Maryam didatangkan dengan 3 warna dengan corak yang sama. Corak kali ini agak unik dimana bermotif kan floral. Material yang digunakan sangat selesa, tak panas , tak jarang dan paling best tak perlu iron pun ! So, awak2 yang selalu bangun lambat ke, malas nak iron ke, tak payah pening-pening , grab je koleksi Kurung Maryam ni .

Kurung Maryam didatangkan dari size S-XXl ye. Cutting moden yang diketengahkan memang sangat cantik dan bagi effect slim.

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

TUDUNG INSTANT 2019

RAYA HAJI DAH DEKAT, TUDUNG RAYA HAJI DAH ADA KE BELUM TU ? 

Meh sini Sara nak cerita skit tentang koleksi tudung instant baru ni. Nama diperkenalkan adalah Sara Sparkle. Bagi peminat tegar Jelitasara mesti dah tahu kan, sebenar nya sebelum ni Jelitasara pernah keluarkan koleksi Sara Sparkle ni. Disebabkan atas sambutan yang menggalakkan, Sara dan team telah bersetuju untuk keluarkan semula koleksi Sara Sparkle ni dengan warna yang lebih menarik tetapi ada sedikit kelainan dari segi beads yang digunakan.




Material yang digunakan masih lagi sama iaitu premium chiffon dimana sangat senang bentuk dan mudah untuk dijaga. Dari segi size adalah free size, tetapi anda masih lagi boleh ejas kelabuhan yang diinginkan. Untuk Sara Sparkle 2.0 ni ada 9 warna yang sangat cantik ye 🙂
Harga ? Untuk Sara Sparkle, harga sangat berpatutan iaitu hanya RM79 sahaja !!!!




Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

 

KOLEKSI TUDUNG LABUH JELITASARA 2019

Sara tahu, ramai yang mencari tudung labuh kan ? Mesti susah kan nak cari tudung  labuh yang cantik, selesa dan kelihatan ekslusif.
Ramai yang DM, PM, WS Sara mintak keluarkan koleksi tudung labuh. Alhamdulillah, atas permintaan anda, Sara dan team hasilkan Hawa Estelle iaitu tudung bawal instant labuh untuk anda 😊



Apa yang menarik mengenai koleksi tudung labuh Hawa Estelle ni ?
Hawa Estelle merupakan bawal instant yang lebih labuh, ekslusif dan lebih selesa.
Material yang digunakan bersesuaian dengan cuaca sekarang yang tidak menentu. Kepala anda tidak akan gatal dengan Hawa Estelle. Yang paling penting adalah kelabuhan yang sempurna. Anda boleh gayakan dengan pelbagai style.



Hawa Estelle semestinya sangat sempurna. Ibu mertua semestinya sejuk mata memandang 🙂
Koleksi tudung labuh Hawa Estelle sangat selesa apabila digayakan. Anda boleh gayakan ke kelas mengaji, kelas2 agama atau raya haji nanti.
Rekaan Hawa Estelle lebih menarik dengan perincian diamond di bahagian atas kepala. Tudung labuh Hawa Estelle ini didatangkan dengan 6 warna yang sangat menarik. Harga juga sangat berpatutan, hanya RM109 sahaja.

 

Korang boleh dapatkan KOLEKSI TERBARU di :

Website : http://www.jelitasara.com/onlineshop/

Untuk info lanjut, follow social media kami di

Facebook
https://www.facebook.com/jelitasara/

Instagram
https://www.instagram.com/jelitasara/

3 peristiwa penting hari raya Aidiladha

Aidil Adha merupakan antara hari kebesaran Islam. Pada hari itu, umat Islam akan mengagungkan Allah s. w. t. dengan bertakbir, bertahmid dan bertasbih serta menegakkan syiar Islam dengan melakukan ibadah korban untuk mendekatkan diri kepada Allah. Dalam masa yang sama terdapat tiga peristiwa penting yang perlu kita jadikan iktibar.

Peristiwa Pertama
Peristiwa pertama adalah kisah Siti Hajar dan anaknya Ismail a.s yang diperintahkan oleh Allah S.W.T kepada Nabi Ibrahim agar meninggalkan mereka di satu kawasan padang pasir yang tandus. Lokasi itu kini menjadi tumpuan jutaan umat islam menunaikan rukun islam yang ke lima iaitu Mekah.


Peristiwa Kedua
Peristiwa kedua adalah mengenai pengorbanan seorang ayah untuk melaksanakan perintah Allah. Ibadah korban dilakukan sempena memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup menyembelih anak kesayangannya Nabi Ismail a.s. Namun, berkat kesabaran serta ketaatan kedua-dua ayah dan anak ini maka ALLAH telah menggantikannya dengan seekor binatang ketika Nabi Ibrahim sudah bersedia menyembelih anaknya itu.

Sebagaimana yang terakam dalam surah as-Saffat, ayat 102 yang bermaksud: “Maka tatkala anaknya itu sampai ke peringkat umur yang membolehkan dia berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata:
“Wahai anakku! Sesungguhnya aku bermimpi bahawa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah bagaimana pendapatmu!”
Dia (Ismail) menjawab: “Wahai ayahku! Lakukanlah apa yang diperintahkan (Allah) kepadamu; dengan kehendak Allah, engkau akan mendapatiku termasuk dari kalangan orang yang sabar.”

Setelah kedua-duanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah ALLAH itu), Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah. (Kami sifatkan Ibrahim dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah Kami).
Lantas Kami menyerunya:
Wahai Ibrahim! Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu. Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan.

“Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata dan kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar serta kami kekalkan baginya (nama yang harum) di kalangan orang-orang yang datang terkemudian.” Surah al-Saaffat: 101-108

Peristiwa ini juga menjadi satu ibadah penting dalam menyambut Aidiladha apabila umat Islam disunatkan menyembelih haiwan ternakan.


Peristiwa Ketiga
Peristiwa ketiga adalah pembinaan semula Kaabah oleh kedua-dua Nabi Allah yang mulia ini.
Allah mengutuskan Nabi Ibrahim untuk membina kembali Kaabah. Mematuhi perintah Allah itu, Nabi Ibrahim dan anaknya, Nabi Ismail membina semula Kaabah di atas timbunan batu dan tanah liat daripada bekas binaan Kaabah yang pernah dibuat oleh Syith yang runtuh akibat banjir dan taufan pada zaman Nabi Nuh.

Pembinaan Kaabah oleh Nabi Ibrahim daripada batu dari tujuh bukit di sekitar kota Mekah. Binaan Kaabah kali ini mempunyai dua sudut utama iaitu sudut Rukun Al-Hajarul Aswad dan Rukun Yamani dan satu sudut berbentuk melengkung pada bahagian yang bertentangan dengan kedua-dua sudut.

‘Dan (ingatlah), ketika kami menjadikan rumah itu (Baitullah) tempat berkumpul bagi manusia dan tempat yang aman. Jadikanlah sebahagian makam Ibrahim tempat solat.’

Islam telah menyusun dan mengatur tatacara berkorban dengan kemas dan sempurna supaya kita memahami pengajaran di sebalik peristiwa agung tersebut. Falsafah daripada pensyariatan ibadat ini nanti akan mengekalkan ingatan kita kepada lambang cinta agung Nabi Ibrahim yang mengorbankan puteranya Nabi Ismail demi cinta dan taqarrub mereka kepada Allah s.w.t. Firman-Nya yang bermaksud: Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku, maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka). Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku (dengan mematuhi perintah-Ku), dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik serta betul. (Al-Baqarah : 186)

Ibadah korban adalah bentuk pengorbanan yang bertitik-tolak daripada kesedaran tentang nilai-nilai luhur terutamanya dalam hal-hal yang berkait rapat dengan perjuangan menghindari sifat ego dalam diri sendiri. Setiap daripada kita perlu sedar bahawa semua umat Islam adalah bersaudara dan tunjang utamanya adalah ketakwaan kepada Allah

10 SEBAB SOLAT TIDAK DITERIMA ALLAH

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
“Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu petunjuk dan jalan selamat dan barang siapa yang tidak memelihara solat maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya dan juga tidak menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya”.


Takut rasanya bila kita dengar “solat tidak diterima Allah SWT”. Manakan tidak takut, solat adalah tiang agama dan merupakan ibadah yang pertama disyariatkan dan yang paling akhir sekali ditinggalkan oleh manusia. Solat secara langsung dapat menghubungkan hamba dengan penciptanya. Dari segi amalan ibadah, solat dipenuhi dengan sebutan takbir, tahmid dan zikir. Tanpa solat nescaya sia-sia ibadah kita yang lain.

Solat merupakan ibadah yang ringan dan mampu dikerjakan oleh setiap orang. Ringan atau beratnya ibadah solat bergantung kepada tahap keimanan seseorang. Semakin beriman seseorang itu semakin mudahlah ia melakukannya. Sebagai contoh, solat subuh amatlah sukar untuk seseorang bangun dari tidur tambahan dalam keadaan kesejukan. Bagi mereka yang mempunyai keimanan yang mantap, mereka akan bangun dan menyempurnakan solat subuh.

Orang yang meninggalkan solat fardhu adalah amat buruk dan sangat keji sekali, malaha terlebih keji daripada Iblis. Ini kerana Iblis hanya enggan sujud kepada nabi Adam a.s. yang merupakan makhluk, tetapi orang yang meninggalkan solat adalah seorang yang enggan bersujud kepada Allah s.w.t yang merupakan Khaliq (pencipta).

10 sebab solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.

9. Orang-orang yang suka makan riba’.

10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar.”

Solat yang terbaik adalah keyakinan yang benar, ucapan yang teratur dan perbuatan yang mencerminkan sikap dan perbuatan Rasulullah SAW. Solat yang dikerjakan mengikut cara Rasulullah akan memperoleh ketenangan, ketenteraman dan sekaligus dapat mendidik jiwa manusia ke arah yang benar dan baik. Selain itu, sembahyang dapat melahirkan sifat mahmudah dan menolak sifat mazmumah.

Semoga perkongsian “Solat Yang Tak Diterima Allah” ini dapat membantu menambahkan pengetahuan sesiapa sahaja untuk lebih tahu tentang ini. Semoga bermanfaat.